• Pagrindinis
  • Apie mus
  • Kainos
  • Naujienos
  • Atsiliepimai
  • Akcijos
  • Kontaktai

  • Meniu
    Kategorijos
    Pagrindinis » 2016 » Lapkritis » 10 » Už nebaigtas statybas jau kapsi baudos
    Už nebaigtas statybas jau kapsi baudos
    10:11
    Už nebaigtas statybas jau kapsi baudos

    Lapkričio 1 d. pasibaigė pereinamasis laikotarpis, per kurį savininkai įprastine tvarka ir nepatirdami papildomų išlaidų galėjo įregistruoti baigtus ar per trejus metus nuo statybų pradžios iki praėjusių metų lapkričio 1 d. nepabaigtus statyti statinius ir nuosavybės teises į juos. Nesuskubusiems to padaryti teks pakratyti piniginę.

    Kaip „Vakaro žinias“ informavo Registrų centro atstovė Kristina Petrošienė, dar pernai lapkričio 1 d. įsigaliojo Statybos ir Nekilnojamojo turto registro, Nekilnojamojo turto kadastro įstatymų bei Nekilnojamojo turto registro nuostatų pataisos, pagal kurias gyventojai įpareigoti įteisinti ir įregistruoti Nekilnojamojo turto registre baigtas ar nebaigtas statybas. Iki 2015 m. lapkričio 1 d. baigti statyti, tačiau Nekilnojamojo turto registre neįregistruoti statiniai ir daiktinės teisės į juos turėjo būti įregistruoti ne vėliau kaip per vienus metus - iki šių metų lapkričio 1 d.

    „Minimos teisės aktų pataisos buvo priimtos siekiant įteisinti pradėtus ar užbaigtus statyti bei užtikrinti savavališkai statomų ar rekonstruojamų statinių valstybinę priežiūrą, - teigia K.Petrošienė. - Be to, privaloma statomų statinių ir nuosavybės teisių į juos registracija siekiama užkirsti kelią nekilnojamojo turto mokesčių vengimui, nes šie mokesčiai yra svarbi savivaldybių pajamų, iš kurių finansuojama gyventojų gerovė, dalis“.

    Pagal šias pataisas užbaigus statybas statinys turi būti įregistruotas Nekilnojamojo turto registre per 3 mėnesius nuo statybos užbaigimo akto gavimo ar deklaracijos apie statybos užbaigimą patvirtinimo dienos.

    Nebaigtas statyti ar rekonstruoti statinys turi būti užregistruotas per 3 metus nuo statybos pradžios ir per 1 mėnesį nuo Statybų inspekcijos pažymos apie statinio statybas be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių arba Statinio pripažinimo tinkamu naudoti akto išdavimo dienos.

    Lapkričio 1 d. pasibaigė pereinamasis laikotarpis, per kurį savininkai, įprastine tvarka ir nepatirdami papildomų išlaidų, galėjo įregistruoti baigtus ar per trejus metus nuo statybų pradžios iki pataisų įsigaliojimo nepabaigtus statyti statinius ir nuosavybės teises į juos.

    Nesilaikantiems šių reikalavimų už statinių įteisinimo procedūrų pažeidimus bus taikoma administracinė atsakomybė - bauda nuo 149 iki 290 eurų, mokama į valstybės biudžetą.

    Be to, po šių metų lapkričio 1 d. registruojant iki 2015 m. lapkričio 1 d. pradėtus ir nebaigtus statyti arba baigtus statyti statinius, kaip numatyta teisės aktų pataisose, taikomas dvigubai didesnis nekilnojamojo turto registravimo mokestis.

    „Tad visi asmenys, kurie nespėjo per metus nuo minėtų teisės aktų pataisų įsigaliojimo iki šių metų lapkričio pradžios įregistruoti baigtus ar nebaigtus statyti statinius, nuo šiol patirs dukart didesnes išlaidas už registravimą, - teigia K.Petrošienė. - Taip pat jiems gali grėsti jau minėtos baudos. Nesilaikant teisės aktų reikalavimų tokios pačios sankcijos jau nuo 2015 m. lapkričio 1 d. taikomos ir naujas statybas registruojantiems asmenims“.

    Registrų centro atstovė pabrėžė, kad dukart padidintas Registrų centrui mokamo atlyginimo už registravimo paslaugas dydis netaikomas, kai prašymą teikiantys asmenys negali arba negalėjo įvykdyti teisės aktais numatytos prievolės laiku dėl force majeure aplinkybių. Tačiau jie Nekilnojamojo turto registro tvarkytojui turėtų pateikti tai pagrindžiančius motyvuotus įrodymus, pavyzdžiui, pažymą iš gydymo įstaigos, jeigu gydėsi.

    Registrų centro taikomi nekilnojamojo turto ir teisių į jį registravimo įkainiai yra tvirtinami Vyriausybės nutarimu ir priklauso nuo registruojamo turto vidutinės rinkos vertės, tad tiksliai pasakyti, kiek kam teks mokėti, Registrų centro atstovai gali tik žinodami konkretaus turto vertę.

    Dauguma nekilnojamąjį turtą registruojančių asmenų moka minimalų 7,83 euro nuosavybės teisių į nekilnojamąjį turtą registracijos mokestį ir 2,90 euro naujai pastatyto nekilnojamojo turto objekto mokestį. Vilniaus mieste, kuriame nekilnojamasis turtas vertinamas brangiau nei bet kuriame kitame šalies regione, aprašytos sankcijos nepažangiems savininkams bus juntamos skaudžiau.


    Panašūs straipsniai
    Kategorija: Naudinga | Peržiūrų: 2443 | Patalpino: Admin | Ragtažodžiai: nelegali statyba, nekilnojamojo turto registras, statybos, įregistravimas | Reitingas: 0.0/0 | Autorius: Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

    Atlikti darbai:

    Gamybinių pastatų kadastriniai matavimai
    I-V 08-17, VI-VII: nedirbame
    Baltijos pr., Klaipėda
    Rkada (с) 2014
    Visos teises saugomos// Rolando kadastriniai matavimai SiteMAP
    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas