• Pagrindinis
  • Apie mus
  • Kainos
  • Naujienos
  • Atsiliepimai
  • Akcijos
  • Kontaktai

  • Meniu
    Kategorijos
    Pagrindinis » 2015 » Spalis » 4 » Kokius veiksmus reikia atlikti norint palėpėje (pastogėje) įsirengti gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas?
    Kokius veiksmus reikia atlikti norint palėpėje (pastogėje) įsirengti gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas?
    12:09
    Kokius veiksmus reikia atlikti norint palėpėje (pastogėje) įsirengti gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas?

    Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso  4.75 ir 4.82 straipsnių nuostatomis, negyvenamoji patalpa – palėpė yra bendrojo naudojimo patalpa, kuri yra bendroji dalinė daugiabučio namo savininkų nuosavybė, valdoma, ja naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutikimu. Butų ir kitų patalpų savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui.
    Norint įgyvendinti nuosavybės teisę į palėpę pirmiausia reikia atlikti palėpės kadastrinius matavimus ir įregistruoti Nekilnojamojo turto registre kaip atskirą nekilnojamojo turto objektą. Kiekvienas namo buto ir patalpų savininkas turės neįrengtos palėpės dalį bendrojoje dalinėje nuosavybėje (tai yra taps neįrengtos palėpės dalies savininku) ir galės disponuoti palėpės dalimi. Kai nuosavybės teisės įregistruotos, bet kuris iš bendraturčių turi teisę jam priklausančią dalį perleisti kitam bendraturčiui. Bendraturčių susitarimu, kuriame nurodoma, kurioje vietoje yra kiekvienam bendraturčiui priklausanti palėpės dalis, butų savininkai gali nusistatyti savo palėpės dalies vietą bendrame palėpės plane. Šį palėpės planą kaip susitarimą turi patvirtinti visi namo butų ir patalpų savininkai (jeigu toks susitarimas bus patvirtintas notaro ir įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, jis bus laikomas privalomu ir tam asmeniui, kuris vėliau įgis dalį palėpės bendrosios nuosavybės teisėmis).
    Norint įrengti patalpas palėpėje, reikia turėti ne tik bendrosios dalinės nuosavybės teisę į dalį palėpės, bet ir nurodytą palėpės dalies vietą bendrame palėpės plane, bei visų šio turto bendraturčių atsisakymus nuo savo bendrosios dalinės nuosavybės teisės į dalį bendroje palėpės patalpoje (tuo atveju, kai savos palėpės dalies per mažai). Tokie atsisakymai turėtų būti patvirtinti notaro ir įforminti pirkimo-pardavimo, dovanojimo sutartimi ar kt. Tapus visos neįrengtos palėpės ar jos dalies savininku, galima ją įsirenginėti ir atlikti planuojamus statybos darbus.
    Atsakymą į klausimą, kokių dokumentų (statybą leidžiantys dokumentai, projektai ir t.t.) reikia norint atlikti statybos darbus, t.y. palėpėje įsirengti gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas, galite rasti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos interneto svetainėje www.vtpsi.lt .
    Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 12 straipsnyje nurodyti nekilnojamojo daikto kadastro duomenų įrašymo į nekilnojamojo turto kadastrą ir jų pakeitimo teisiniai pagrindai. Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų 841.2. punkte detalizuotas dokumentų, kurie turi būti pateikiami kadastro tvarkytojui, sąrašas. Kartu su dokumentais dėl nekilnojamojo daikto kadastro duomenų įrašymo, turi būti pateikiamas prašymas įrašyti nekilnojamojo daikto kadastro duomenis į Nekilnojamojo turto kadastrą ir nekilnojamojo daikto kadastro duomenų byla.


    Panašūs straipsniai
    Kategorija: Nekilnojamojo turto kadastras ir registras | Peržiūrų: 2182 | Patalpino: Admin | Ragtažodžiai: negyvenamoji, patalpa, gyvenamoji, registruoti, palėpė | Reitingas: 0.0/0

    Atlikti darbai:

    Kadastriniai matavimai palangoje
    Atlikti gyvenamo namo kadastriniai matavimai
    I-V 08-17, VI-VII: nedirbame
    Baltijos pr., Klaipėda
    Rkada (с) 2014
    Visos teises saugomos// Rolando kadastriniai matavimai SiteMAP
    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas